Poprvé samo do školy má svůj čas

10.06.2021 | Děti a rodina

Každé ráno se školákem je pro rodiče náročné. Pokud se k tomu přidá ještě doprovod do školy, stává se z rána někdy nutný horor. Mnoho rodičů si ale není jisto, zda je samostatná cesta do školy v případě právě jejich dítěte bezpečná. Jak na cesty bez doprovodu dítě připravit a kdy je nejvhodnější doba?

Věk nehraje roli

Mnoho dětí je schopno docházet do školy samostatně už od první třídy. Proč tedy některé z nich rodiče doprovázejí i na druhém stupni? Vše závisí na výchově a schopnostech samotného dítěte. Od dob docházky do mateřské školky byste měli začít s přípravou dítěte na jeho samostatné cesty do školy.

Pokud mu vštípíte správné návyky už v útlém věku, nebude mít se samostatní v pozdějším věku žádný problém. Ten nastává v případě, že dítě po letech vaší ochrany takzvaně „hodíte do vody“.

„Veď mě!“

Pokud své dítě doprovázíte do školky, naučte ho, jak se po cestě chovat. Nesnažte se být vůdcem a přenechte tuto roli dítěti. Vysvětlete mu, proč je potřeba se na přechodech rozhlížet, jak se v určitých situacích zachovat a naučte ho poznávat důležité součásti vaší cesty, například čísla autobusů nebo jména stanic.

Nechte dítě každý den, aby vás vedlo a opravujte ho jen tehdy, pokud se splete. „Podívej, jede autobus. Poznáš, jestli je to ten správný, který nás doveze na místo?“ Trénujte jejich soustředění při poslechu zastávek a také jim svěřte nějaký předmět, který budou stále nosit při sobě a nesmí na něj zapomenout. Tuto schopnost oceníte, až jim později předáte jejich první klíče od domu.

Už je čas…

Pokud dojdete k názoru, že přišel ten správný okamžik, aby dítě šlo do školy samo, nenechávejte tento moment náhodě a vydejte se v jeho stopách. Dohodněte se třeba s tatínkem, že počká u školy a dohlédne na to, že dítě v pořádku dorazilo. Pokud tuto možnost nemáte, klidně první dny choďte za školákem tak, aby vás neviděl, ale vy jste měli jistotu, že je v bezpečí a chová se tak, jak jste ho naučili.

Nebraňte se koupi mobilního telefonu. Doporučujeme spíše obyčejný bez mnoha funkcí, které dítě lákají k jeho neustálému používání a vybíjení baterie. Lze také dítěti pořídit chytré GPS hodinky, které vám pošlou zprávu, pokud bude něco v nepořádku a pomocí aplikace upřesní polohu dítěte.

Co je ale nejdůležitější, je mít v dítě důvěru. Divili byste se, jak dokážou být děti zodpovědné a opatrné, když vás nemají za zády. Vnímají velice dobře, že vedle sebe nemají jistotu v podobě rodiče a i ty nejroztržitější jedinci vás dovedou příjemně překvapit.

Zdroj: www.verywellfamily.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat